zaterdag 7 mei 2011

Epstein-Barr virus

We lachen als we lezen over de schepping van de mieren en vervolgens die van de miereneter, maar minder vrolijk worden we van de evolutionaire bizarriteiten, vanuit menselijk perspectief, bij voorbeeld omtrent het Epstein-Barr virus. Het kan kanker of Multiple Sclerose veroorzaken. Het virus weet zich goed schuil te houden in ons immuunsysteem.
Een milde vorm, verhoudingsgewijs, is de ziekte van Pfeiffer. Bizar is al weer dat een goede hygiƫne geen voordeel is. Men ontwikkelt de ziekte dan niet op jonge leeftijd, waarbij genezing veelal vanzelf tot stand komt. Infectie vindt vaak al plaats door het voorkauwen van voedsel van baby's. In het westen kent men de variant die 'kusziekte' wordt genoemd. Het delen van speeksel leidt tot besmetting. Niet meer zoenen dus? Stress en prestatiedruk, zoals we die in 'ontwikkelde' gebieden kennen, vergroten de kans op het uitbreken van de ziekte.

Een afschuwelijke vorm is het nasopharynx carcinoom. Dit kan leiden tot een niet operabele tumor in het neusgebied, die kan uitgroeien naar gehoorgangen, keelgebied en door het hersenbot richting grijze hersencellen.
Men probeert de tumor te doden met chemo-kuren, die zeer belastend zijn en vele bestralingen, die ook weer allerlei nare gevolgen hebben: doofheid, vernietiging van speekselklieren.

Het vermoeden bestaat dat Epstein-Barr virus eiwitten uitscheidt waar de T-cellen van ons afweersysteem passief van worden. Onderzoekers zoeken onder andere dan ook naar een therapie om ervoor te zorgen dat de T-cellen juist actief gaan reageren op deze eiwitten.

Virussen trekken zich niets aan van menselijk lijden. De evolutie is totaal onverschillig ten aanzien van ons geluk. Deze uitspraken zijn ook al veel te antropocentrisch. 'Achter de grenzen zijn wij weerloos. / De wereld is een gevaarlijke plaats / alsof er een afvoerput bestaat / die wat je denkt te begrijpen wegtrekt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten